Grip, Soğuk algınlığı (nezle) ve öksürük

Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük

Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük

Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığı semptomları birkaç gün boyunca kendinizi kötü hissettirirken, grip semptomları birkaç günden birkaç haftaya kadar kendinizi oldukça kötü hissetmenize neden olabilir. Grip ayrıca düzgün bir şekilde edilmediğinde zatürre gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Soğuk algınlığı semptomları nelerdir?

Soğuk algınlığı semptomları genellikle bir veya iki gün sonra kaybolacak bir boğaz ağrısı ile başlar. Burun akıntısı ve tıkanıklığı dördüncü ve beşinci günlerde öksürük ile birlikte gelir. Hafif bir ateş görülmesi muhtemel de olsa genellikle yetişkinlerde nadiren rastlanır ancak bir çocuk nezle olduğunda ateş belirtisi görülmesi normaldir.

Soğuk algınlığının ilk birkaç gününde burun mukus ile doludur. Daha sonra bu sulu mukus kalınlaşır, koyulaşır. Koyu sümük doğaldır ve genellikle sinüs enfeksiyonu gibi bakteriyel bir enfeksiyon geliştirdiğiniz anlamına gelmez. Soğuk algınlığı semptomları bir hafta kadar sürer. Belirtilerin yoğun olduğu ilk üç gün boyunca bulaşıcıdır. Bu nedenle çevredekilerle temastan kaçınmak ve evde istirahat etmek önemlidir.

Soğuk algınlığı semptomları hastalığa yakalandıktan bir hafta sonra görülmeye devam ediyorsa bu bakteriyel bir enfeksiyona işaret edebilir. Olası enfeksiyon riski için bir doktor ile görüşmeli ve reçete edilen antibiyotikleri kullanmalısınız.

Bazen alerjik rinit (saman nezlesi) veya sinüs enfeksiyonu nedeniyle soğuk algınlığı semptomları ile birbirine karıştırılır. Soğuk algınlığı bir haftada iyileşme gösteriri, iyileşme olmadıysa alerji ya da sinüzit kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Yaygın grip belirtileri nelerdir?

Grip belirtileri genellikle soğuk algınlığı belirtilerden daha şiddetlidir ve hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Burun ve göz akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, burun tıkanıklığı ve öksürük görülür. Grip domuz gribi ise kusma ve ishal de belirtiler arasındadır.

Grip semptomlarının çoğu iki ila beş gün içinde yavaş yavaş iyileşir, ancak bir hafta veya daha uzun süre boyunca bitkin hissetmeye devam edebilirsiniz. Gribin yaygın bir komplikasyonu, özellikle gençlerde, yaşlılarda, akciğer ve kalp problemleri olan kişilerde pnömonidir. Nefes darlığı fark ederseniz, doktorunuza bildiriniz. Pnömoninin diğer bir yaygın belirtisi, bir iki günde bir ortaya çıkan ateştir.

Soğuk algınlığı virüslerinde olduğu gibi, grip virüsleri de vücudunuza burnun, gözlerin ve ağzın mukoza zarlarından girer. Elinizi bu alanlardan birine değdirerek kendinize virüs bulaştırmış olabilirsiniz. Grip ve soğuk algınlığını önlemenin en önemli adımı olan el hijyenini doğru bir şekilde sağlamak burada kendini gösterir.

Grip mi Soğuk Algınlığı mı?

Semptomların grip veya soğuk algınlığı olup olmadığını nasıl bileceksiniz? Öncelikle ateşinizi ölçmelisiniz. Ateş, gribin en yaygın belirtilerindendir. Grip belirtileri genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, ağrı ve halsizlik ile birlikte soğuk algınlığı belirtileriyle benzerlik gösterir. Ancak soğuk algınlığı nadiren 38 derecenin üzerinde ateş belirtisi gösterir. Grip, muhtemelen grip virüsü ile enfekte olduğunuzda ateşinizi yükseltir, kendinizi mutsuz ve oldukça halsiz hissedersiniz. Vücut ve kas ağrıları da gripte nezleden daha sık görülür.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Aşağıdaki ciddi semptomlardan herhangi birine sahipseniz bir doktora görünmeniz önemlidir:

Kalıcı ateş: Üç günden fazla süren ateş, tedavi edilmesi gereken başka bir bakteriyel enfeksiyonun işareti olabilir.

Ağrılı yutkunma: Soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan boğaz ağrısı hafif bir rahatsızlığa neden olsa da, şiddetli ağrı doktor tarafından tedavi gerektiren başka bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilir.

Kalıcı öksürük: Öksürük iki veya üç hafta sonra bile geçmediğinde, bronşit geliştirme olasılığı yüksektir ve bronşit tedavisinde antibiyotik kullanımı şarttır. Postnazal akıntı veya sinüzit de sürekli öksürüğe neden olabilmektedir. Ek olarak astım, kalıcı öksürüğün bir başka nedenidir.

Kalıcı burun tıkanıklığı ve baş ağrısı: Soğuk algınlığı ve alerjiler sinüslerin tıkanmasına neden olur ve bu da sinüs enfeksiyonuna (sinüzit) yol açabilir. Göz çevresinde ağrı ve devamlı burun akıntısı bir haftadan uzun süredir devam ediyorsa bakteriyel enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz ve antibiyotik kullanmaya ihtiyacınız olabilir. Bununla birlikte çoğu sinüs enfeksiyonunda her zaman antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz.

Bazı durumlarda, acil tıbbi yardım almanız gerekebilir. Yetişkinlerde görülen kriz belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli göğüs ağrısı
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Kafa karışıklığı
  • Sürekli kusma

Çocuklarda acil durum belirtileri şunlardır:

  • Nefes alma zorluğu veya hızlı solunum
  • Mavimsi ten rengi
  • Ağız kuruluğu
  • Uyuşukluk ve normal iletişimde başarısızlık
  • Aşırı sinirlilik
  • İyileşen ve sonra aniden kötüleşen belirtiler
  • Deri döküntüsü
  • Ateş

Grip veya soğuk algınlığından nasıl korunabilirim?

Soğuk algınlığı ve gribi önlemek için en önemli tedbir sık sık el yıkamaktır. Elleri en az 20 saniye ılık sabunlu suyla ovalayarak yıkamak ciltteki mikropların ölmesine yardımcı olur.

Grip veya soğuk algınlığı semptomlarını önlemek için el yıkamaya ek olarak mevsimsel gripten korunmak için grip aşısı da olabilirsiniz. Mevsimsel grip genellikle Aralık ayının sonundan Mart ayının başlarına kadar devam eder. Grip aşısı olduktan sonraki iki hafta içerisinde vücutta antikorlar gelişir ve gribe karşı koruma sağlar. Aşıyı ilk kez olacak çocukların bir ay arayla iki doza ihtiyacı vardır.

Gripten korunmanın bir diğer yolu ise antiviral tıptır. Antiviral ilaçlar, grip virüsüne sahip biriyle temasa geçtiyseniz hastalığı önlemek adına ilk 48 saat içerisinde kullanılabilir.

Son olarak altının çizilmesi gereken nokta ise antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonlar için reçete edilir. Virüslerin neden olduğu grip ve nezle için antibiyotik tedavisi uygulanmaz.

 

Önemli Uyarı .. kemerhealth.com’da kullanılan bilgiler Hekim ve Eczacıya Danışmanın Yerine Geçemez. Sitemiz doktorunuzun veya eczacınızın yerini almayı hedeflememektedir.Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek sorunlardan sitemiz yasal sorumluluk altında değildir.Gerçek bir tanı ve tedavi için hasta ve doktorun yüzyüze gelmesi gereklidir. Bu sitede verilen bilgilerin kullanılmasının sorumlulugu tümüyle kullanıcıya aittir.

Abonelik
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşünceleriniz bizim için önemli, lütfen yorum yapın.x