Pankreas Kanseri

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir. Kanserin bu türünde cerrahi müdahaleler, kemoterapi, radyasyon tedavisi kullanılır. Pankreas kanseri belirtileri genelde hastalık ilerleyene ortaya çıkmaz. Vakaların çoğu kanserin büyüdüğü evrelerde tespit edilir ve diğer organlara hızla yayılma özelliği taşır. Erken teşhisi zordur ancak pankreas kistleri ve ailesinde pankreas kanseri öyküsü olan kişiler için yapılacak bazı taramalar sorunun erken tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri arasında ilk bakışta şunlar bulunur:

  • Üst karın bölgesinden sırtınıza doğru yayılan şiddetli ağrılar
  • İştahsızlık, istenmeyen ve açıklanamayan kilo kaybı
  • Depresyon
  • Yüksek kan şekeri
  • Karın şişkinliği
  • Kan pıhtılaşması
  • Yorgunluk
  • Göz beyazının ve cildin sararması (Sarılık)

Erken pankreas kanseri sıklıkla herhangi bir belirti göstermez. Semptomlara neden olduğu zaman, genellikle çok büyüktür ya da zaten pankreasın dışına yayılmış durumdadır. Aşağıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlasına sahip olmak, kişinin pankreas kanserine yakalandığı anlamına gelmez.Yine de, bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, altında yatan nedeni öğrenmek için bir doktora gözükmeyi düşünebilirsiniz.

Sarılık ve İlgili semptomları

Sarılık, gözlerin ve cildin sararması anlamına gelir. Pankreas kanseri olan çoğu insanın (hemen hemen tüm ampulla kanserli insanların) ilk belirtilerinden biri olarak sarılıktır.

Sarılık, karaciğerde koyu sarı-kahverengi bir madde olan bilirubin oluşumundan kaynaklanır. Normal olarak karaciğerde bilirubin içeren ve adına safra denilen bir sıvı bulunur. Safra, safra kanalından bağırsaklara girer ve buradaki yağların parçalanmasına yardımcı olur. Ortak safra kanalı tıkandığında, safra bağırsaklara ulaşamaz ve böylece vücuttaki bilirubin miktarı artar.

Pankreas baş kısmında büyümeye başlayan kanserli dokular ortak safra kanalına yakındır. Bu kanserler kanalın üzerinde baskı oluşturabilir ve küçük olmasına rağmen sarılığa neden olabilir, bu sayede bazen tümörler erken aşamada tespit edilebilir. Ancak pankreasın gövdesinde veya kuyruğunda başlayan kanserler, pankreastan vücuda yayılmaya başlayana kadar kanala etki etmez. Pankreas kanseri yayılmaya başladığı zaman sıklıkla ilk olarak karaciğere sıçrama eğilimi gösterir ki bu aynı zamanda sarılığa neden olabilir.

Göz beyazlarının ve cildin sararmasının yanı sıra başka sarılık belirtileri de bulunur:

Koyu renkli idrar: Sarılığın ilk belirtilerinden biri de koyu renkli idrardır. Kandaki bilirubin seviyeleri arttıkça, idrarın rengi kahverengiye çalar.

Açık renkli ve yağlı dışkı: Bilirubin normalde dışkıya kahverengi rengini verir. Bazı durumlarda safra kanalı tıkanması, açık veya gri renkli dışkıya neden olabilir. Ayrıca, yağların parçalanmasına yardımcı olmak için bağırsaklara erişemeyen pankreas enzimleri yüzünden dışkı yağlı bir hale gelir ve tuvalette yüzebilir.

Kaşıntılı cilt: Bilirubinin ciltte birikmesi durumunda deri sarı bir renk alır ve kaşınmaya başlar.

Karın ve Sırt Ağrısı

Karın (göbek) ve sırttaki ağrı pankreas kanserinde sıklıkla görülür. Pankreasın gövdesinde veya kuyruğunda başlayan kanserler büyüdükçe yakındaki diğer organlara baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Ayrıca kanser pankreasın etrafındaki sinirlere yayılabilir ve bu da sıklıkla sırt ağrısına neden olur.

Kilo kaybı ve İştahsızlık

İstenmeyen kilo kaybı, pankreas kanseri olan kişiler arasında yaygındır. İştah kaybı yaşarlar, kontrolsüz ve hızlı bir şekilde kilo vermeye eğilimli olurlar.

Mide bulantısı ve Kusma

Kanser mideye yakın bir yerde oluşursa mideye baskı yapar ve kısmen yolu tıkayarak yiyeceğin geçmesini zorlaştırabilir. Bu durum yemek yedikten sonra mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Safra Kesesi veya Karaciğer Büyümesi

Kanserin safra kanalını bloke ettiği durumlarda safra, safra kesesinde birikebilir ve kese normalden daha büyük hale gelebilir. Bazı durumlarda bir doktor fiziksel muayene esnasında bu şişkinliği fark edebilir. Genelde göğüs kafesinin sağ tarafında bir yumru halinde bulunur. Görüntüleme testleri de büyüyen keseyi tespit etmek için idealdir.

Pankreas kanseri özellikle karaciğerin yakınlarında büyümeye ve yayılmaya başladıysa karaciğeri de etkileyerek büyümesine neden olabilir. Doktor, muayene sırasında karaciğerin büyüyen kısmını sağ göğüs kafesinin altında hissedebilir.

Kan Pıhtısı

Bazı durumlarda kişinin pankreas kanseri olup olmadığına dair ilk ipucuyu genellikle kişinin bacaklarındaki büyük damarlarında oluşmuş kan pıhtısı verir. Buna derin ven trombozu veya DVT denir. Belirtileri pıhtının bulunduğu bacakta ağrı, şişme, kızarıklık ve sıcaklıktır. Yine de kan pıhtılaşması, her zaman kanseri işaret etmez.

Diyabet

Nadiren pankreas kanseri insülin yapan hücreleri tahrip ederek diyabete (yüksek kan şekeri) neden olur. Belirtileri aşırı susama, sürekli aç hissetme ve sık sık tuvalete çıkmaktır. Pankreas kanserinin vücut kan şekeri seviyelerine çok fazla etki etmediği ancak yine de kan testleriyle tespit edilebilen küçük değişikliklere neden olabildiği durumlar mevcuttur.

 

Nadir Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Aynı zamanda nöroendokrin tümör olarak da adlandırılan adacık hücresi tümörleri, pankreastaki hormonları üreten hücrelerden oluşmaktadır. Adacık hücresi tümörleri, tüm pankreas tümörlerinin % 5’inden azını oluşturur. Pankreas adenokarsinomu gibi adacık hücresi tümörleri karın ağrısı, kilo kaybı, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bir adacık hücresi tümörü tarafından salınan hormonlar da nadir görülen pankreas kanseri semptomlarına neden olabilir, bunlar arasında:

  • Aşırı insülin: Terleme, kaygı, baş dönmesi ve düşük kan şekerinden bayılma
  • Aşırı glukagon: İshal, aşırı susama ve idrara çıkma, kilo kaybı
  • Fazla gastrin: Karın ağrısı, kanayan mide ülseri, reflü, kilo kaybı
  • Aşırı somatostatin: İshal, kilo kaybı, karın ağrısı, kötü kokulu ve yağlı dışkı
  • Fazla vazoaktif bağırsak peptidi: Sulu ishal, karın krampları, yüz kızarması bulunur.

Sinsi Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri olan çok az sayıda insan için erken teşhise imkan tanıyan bulgular gözlemlenebilir. Ne yazık ki henüz bu hastalık için tahmin edilebilir herhangi bir patern tanımlanmamıştır. Erken teşhise için gerekli olan bulguların nadirliği ve belirsizliği kullanımlarındaki zorluğa işaret eder. Bununla birlikte, istemeyen kilo kaybı, iştah kaybı, gözlerin veya derinin sararması, koyu renkli idrar veya açık renkli dışkı gibi belirtiler endişe nedeni olmalıdır. Bulantı, kusma ve ishal de rahatsız edicidir. Vücudunuzda bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin…

 

Önemli Uyarı .. kemerhealth.com’da kullanılan bilgiler Hekim ve Eczacıya Danışmanın Yerine Geçemez. Sitemiz doktorunuzun veya eczacınızın yerini almayı hedeflememektedir.Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek sorunlardan sitemiz yasal sorumluluk altında değildir.Gerçek bir tanı ve tedavi için hasta ve doktorun yüzyüze gelmesi gereklidir. Bu sitede verilen bilgilerin kullanılmasının sorumlulugu tümüyle kullanıcıya aittir.

Abonelik
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşünceleriniz bizim için önemli, lütfen yorum yapın.x