Göz Sağlığı

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

5 duyu organımızdan biri olan gözlerimiz, dünya güzelliklerini görmemizi sağlamasıyla bizi hayata bağlar. Öğrenme ve algılamada çok önemli bir yere sahiptir. Yaş, genetik hastalıklar ve dış faktörler göz sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat günümüz teknolojisi sayesinde göz hastalıklarında çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Robotik yöntemler ile birçok göz hastalığı tedavi edilebilmektedir.

Göz hastalıklarında da en önemli etken erken teşhistir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık göz ardı edilmemeli ve periyodik olarak göz kontrolleri yaptırılmalıdır.

Göz Hastalıkları ve Tedavileri

Katarakt (Göze perde inmesi) Hastalığı
Gözlerimizin yapısında özel mercekler bulunmaktadır. Bu merceklerin dış etkenlerden dolayı ileriki yaşlarda saydamlaşması ile katarakt meydana gelir. Gördüğümüz tüm cisimlerde bulanıklık oluşur. İleri seviyedeki katarakt cisimleri ayırt edememe sorunu da doğurmaktadır. Katarakt hastalığının cerrahi müdahaleler ile tedavisinde başarı oranı yüksektir.

Göz Tansiyonu

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen bu hastalık tıp dilinde glokom olarak adlandırılır. Erken teşhis ve erken tedavi ile çözüm bulabilecek bir hastalık olan glokom görme kaybına neden olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle her yıl düzenli olarak göz muayenesi olunmalıdır.

Glokom tedavisi üç şekilde yapılır :

  • İlaç tedavisi
  • Cerrahi tedavi
  • Lazer tedavisi yapılarak göz tansiyonunun tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Kornea Sivrileşmesi

Keratokonus olarak bilinen hastalık gözün en üst tabakasında yer alan saydam tabakanın yani korneanın ilerleyici incelme ya da sivrilmesi ile meydana gelir.

Daha çok ergenlik dönemlerinde görülen hastalık genellikle 20li yaşlarda fark edilir. Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla daha sık görülmeye başlayan bu hastalığın tedavisi uzman hekimler tarafından düzenli takiple gerçekleştirilir.

Öncelikle gözlükle tedavi uygulanır. Göz içi halka tedavisi uygulaması etkili yöntemlerdendir. Dışarıdan bakıldığında görülmez ancak hasta tarafından istendiği takdirde çıkarılabilir. Ömür boyu durmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Crosslinking tedavisi ile kornea moleküllerine etki edilerek sivrileşmesi engellenebilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kornea naklidir. Ameliyat genel anestezi ile gerçekleştirilir ve hasta herhangi bir acı hissetmez. Son olarak göz çizdirme de kornea sivrileşmesini engelleyen yöntemler arasındadır.

Retinitis Pigmentoza (Tavuk Karası)

Akraba evliliklerinde daha sık meydana gelen tavuk karası olarak bilinen bu hastalık, kalıtımsal retina olarak adlandırılır.

Hastanın görme merkezine bir çip yerleştirilerek üzerinde kamera bulunan özel bir gözlük yardımı ile tedavi edilir.

Excimer Lazer ( Göz Çizdirme )

Miyop, astigmant ve hipermetrop gibi göz kusurlarının giderilmesinde kullanılan cerrahi yöntemdir. Lazer tedavisi FDA onaylı güvenli bir tedavi teknolojisidir.

Excimer lazer için gözlerinizin uygun olup olmadığını doktorunuz belirleyebilmektedir. Uygunluğun belirlenebilmesi için tam göz muayenesi ve birtakım ileri tetkikler uygulanması gerekmektedir.

Excimer lazer tedavisi ile kusurların neredeyse tamamı giderilebilmektedir. Tedavi sonrasında aynı gün içerisinde taburcu olunabilmektedir.

Kimler Excimer Lazer Tedavisi Olamaz ?

  • Daha önce göz cerrahisi geçirmiş kişiler,
  • Keratokonus hastaları,
  • Hamileler,
  • Bebek emziren kadınlar,
  • Romatizma hastalığı olanlar,
  • Diyabeti olanlar,
  • Hamileler,
  • Bebek emziren kadınlar,

Makula Dejenerasyonu ( Sarı Nokta Hastalığı ) :

Retina merkezinde meydana gelen bir göz hastalığıdır. Genellikle 50 yaş üzeri kişilerde meydana gelmekte ve ileri seviyelerde görme sorununa sebep olabilmektedir. 2000 yılından bu güne geliştirilen fotodinamik tedavi yöntemi ve sonrasında ilaç tedavisi ile giderilmektedir.

Göz Nakli

Aslında göz değil kornea naklidir ve kornea tabakasının ölmüş birinden alınarak hastaya nakledilmesi ile tedavi edilir. Kornea nakli sırasında gözün sağlıklı kısımları zarar görmez ve daha önce doku transferi sırasında göz nakli yapılan hastanın doku reddine rastlanmamıştır.

Bu tedavinin %99 olumlu yanıt verdiği söylenebilir.

Türkiye’de Göz Hastalıkları Tedavisi

Bizimle iletişime geçtiğiniz takdirde, uzman hekimlerimiz tarafından durumunuz değerlendirilir ve tedavi süreciniz hakkında bilgilendirilirsiniz.